fredag 30 januari 2009

Fredag, andra veckan på jobbet!

Idag har varit en okej dag, men min grupp måste verkligen jobba med att vara just det, en grupp! Det finns många snälla och rara elever, men några få är busiga och oerhört duktiga på att prata konstant. I utbildningen skulle ingå träning i röstanvändning. Jag har ännu inte haft så svårt för det, då jag sjungit en hel del, men jag märker ändå hur min kollega påverkas.

Är trött, men måste jobba lite innan jag åker till centralen. Ska ta tåget till Gbg, imorgon kommer mina föräldrar och då blir det att packa ner allt i släpet och städa det sista. Sen bär det av mot Sthlm och Upplands Väsby. Det blir en tuff helg, men det blir skönt att få bo närmre. Den här veckan har jag gått upp vid 05.30-06.00 (förutom en dag då jag vaknade redan 04.20 och var nervös inför mina första estetpass och föräldrarmötet) och varit i säng vid 20.30-21.30. Det är tufft att vara ny, då allt är nytt och bara det i sig är ansträngande. Föräldrarmötena med våra ansvarsgrupper slog vi ihop och gjorde till två stycken (med två ansvarsgrupper i vardera). Det var väldigt skönt, för jag kunde luta en hel del på Monica.

Sitter än kvar på jobbet och måste fortsätta jobba. Ska ringa till föräldrar och boka in en del IUP-samtal. Börjar ha dom nästa vecka, nervöst! Men jag ska vara med på ett par som Monica har på tisdag, så då får jag se hur det går till lite mer praktiskt.

Läser för övrigt en väldigt bra bok (när jag inte pratar med än den ena, än den andra - på pendeltåget/bussen), Emmas dubbelliv. Så komiskt, för jag skrev en uppsats på gymnasiet som har samma handling som boken och då vill jag tillägga att boken är helt nyutgiven. ;) I vilket fall som helst är den bra, handlar om Emma som är judinna i Polen under 2a världskriget och hur hon får ta en ny identitet. :)

Nej, ringa föräldrar!
Trevlig helg alla!

måndag 19 januari 2009

Första riktiga veckan påbörjad!

Ja, idag har jag då påbörjat en hel arbetsvecka... Har idag faktiskt höjt rösten, men jag tyckte det var väldigt roligt att se eleverna och pedagogerna igen! =) Har fått försöka lära mig de andra namnen också (elever som jag inte hade något pass med innan jag åkte till Gbg). Spännande! 90 elever som jag ska lära mig namnen på. :) Vissa fastnar fortare än andra. Det är iaf skönt att få gå bredvid någon annan pedagog den här veckan och se hur de olika grupperna är och vad de behöver träna på. Nästa vecka börjar ämnesveckorna och på esteten ska de bygga drömvärldar. De har 4gånger á 50 min på sig, så funderar vilka material som skulle passa. De har under denna och förra veckan fått en halv dag till att skissa. Har även tänkt ha material/teknik genomgång nästa (4 veckor), vi får se vad jag ska få ihop. Ska när jag kommer hem ikväll sätta mig och skriva en planering... Är än så länge på jobbet, inget internet hemma. Det är rätt ödsligt här nu, vilket inte är så konstigt. Någon är kvar än iaf, så jag måste inte larma (inte riktigt fått in hur jag ska göra där än).

Jag vet att det inte blev ett ordentligt hejdå till alla i Gbg förra veckan, väldigt tråkigt! Men jag hoppas att det inte ska behöva vara ett hejdå, utan att vi kan ha kontakt iaf, om inte annat så över nätet. :) Det är alltid bra att kunna bolla olika idéer och arbetssätt - så även om jag inte är i er klass, kan ni ju hålla i åtanke vad jag skulle säga om ämnesintegrering och helhetsskapande! ;)

Kom igen, ni kan!
Trevlig vecka! :) Försöker mata mina elever med det, positiv inställning föder roliga saker! :)

lördag 17 januari 2009

Packa Amandas kappsäck!

Packning, packning och åter packning...
Om två veckor flyttar jag till Sthlm, men innan dess måste ju allt i Gbg packas ner i kartonger... Det gjordes en del igår och jag kan lova att det ser ut som ett slagfält här idag! Är orolig för att jag inte kommer få plats med alla saker i ett släp och jag frågar mig själv vad jag då skulle avstå ifrån?! Då jag var grymt trött när mina föräldrar körde hem vid 19.30 tiden igår, så somnade jag efter att ha sett ett avsnitt Scrubs. Jag vaknade vid 2 och vid 4, trodde det var dags att gå upp varje gång. *suck* Sen när jag vaknade vid 6 och hade tänkt gå upp, var jag trött och låg kvar en stund. Nu är det full rulle här i lägenheten, för att packa ner allt i garderoberna, vilket inte blev av igår när jag somnade så tidigt. Ska även städa golvet i köket och plocka undan det sista... Har 3 timmar på mig!

Imorgon börjar en hel arbetsvecka och jag är lite nervös! Efter en veckas "semester" är det åter dags att sätta på sig lärarrollen. Den vecka som kommer har eleverna projekt, men veckan efter börjar ämnesveckorna och då ska jag har planerat vad de ska göra för något. Har funderat på materiallära och kroki. Frågan är bara om jag har material så jag kan ha en materialgenomgång, jag vill ju ha exempel på olika tyger osv, men som jag berättat tidigare, så finns det inte så mycket material. Vi får se, kanske blir en senare fråga, tills jag fått upp alla mina saker iaf. Jag kommer iaf att sätta mig varje kväll, med kursplanerna i bild och slöjd och plocka ut punkter som vi ska arbeta med. Har tre veckor av ämnena om jag minns rätt! Har ni några tips, är det bara att skriva! :)

Trrevlig vecka!

fredag 16 januari 2009

Examinerad, nu är jag lärare!

Hej!

Ligger på soffan hemma hos min familj i Båstad. Skriver på det sista till skolan och funderar på de senaste 4.5 åren som jag studerat. Det är helt otroligt vad tiden går fort, samtidigt som jag kan tycka att det känns väldigt längesedan jag började, tid är ett intressant fenomen! Kommer ihåg när vi alla skulle samlas på nollningen och när jag och Christine kom fram till att vi skulle gå i samma klass. Det har varit många skratt och en del tårar. Jag har gjort en del resor genom utbildningen, långa och korta, till bland annat Senegal, Potsdam, Kalmar och Helsingör. När jag tittar tillbaka på foton, ser jag hur jag har förändrats och när jag var på examenshögtiden igår kom jag fram till hur många människor man har sett, men aldrig pratat med och vilka härliga vänner jag har fått!

Imorgon bär det av till Göteborg igen, för att packa ihop mina saker och sen blir det Stockholm på söndag igen. Konstigt vad fort en vecka kan gå, men det är väl för att det har varit en väldigt innehållsrik vecka. Borde försökt få en tid till frisören idag, men det får bli en annan dag. Men det är verkligen hög tid för att klippas, har aldrig haft så långt hår, men heller aldrig så tunt och slitet.

Nej, nu ska jag skriva klart arbetena och sen blir det att plocka ihop mina saker och göra mig redo för flyttpackning imorgon.

Ska försöka lägga in en bild från min examen igår senare. :)
Trevlig helg alla!

söndag 11 januari 2009

Okoncentrerad eller ofokuserad?

Handen på hjärtat - det är svårt att fokusera på ett projekt i skolan, samtidigt som hjärnan är fylld med tankar kring arbetet!

Min hjärna tas upp av så många andra tankar och funderingar, kring till exempel hur jag ska lägga upp undervisningen i estet (bild och slöjd) om två veckor, hur jag ska packa mina saker och vad jag kanske måste skiljas ifrån.

Imorgon är det redovisning, det kommer gå som det går och det enda jag hoppas på är att jag själv är förhållandevis nöjd med min prestation (efter förutsättningarna) när jag går hem efteråt.

Hoppas ni har en trevlig söndag, här råder "Ett å två, å jobba på".

fredag 9 januari 2009

Första veckan som pedagog!

Fredag 9/1

Har nu kommit hem till mitt rum efter en vecka i skolans värld.

I söndags när jag kom upp var det kallt, minus 18 grader...

I måndags träffade jag de andra pedagogerna och det var roligt och även skönt att det var fler än jag som var nya, både på Vittra i Väsby, men även nyexaminerade. Hjärnan var full av information efter allt - genomgång av terminen som varit och den som påbörjats, planering och information om grupperna.


Tisdagen gick åt till att smälta all information från måndagen och även titta på ett par olika bostäder, en bostadsrätt och ett rum (inneboende). Flängde runt och när jag åkte hem hade snön börjat falla.

Natten till onsdagen blev inte så sömnrik, låg och funderade och planerade min presentation inför min ansvarsgrupp (klass) och sov därför bara 4 timmar. Men i och med att det är något som är nytt och spännande gick det bra och jag åkte till skolan så jag var där 7.15 (börjar jobba kl. 8 och eleverna börjar kl. 8.30). Eleverna fick skriva om sig själv i myror som jag ritat upp på papper. Att det var myror beror på vad myror står för - att de arbetar flitigt, hjälps åt i grupp och är starka. Idéen fick jag när jag började tänka på Guisse och Gallerie Melentane (myra) i Kafountine, Senegal. Onsdagen löpte på relativt bra, men jag var lite nervös och hade inte gjort upp någon bordsplacering och det gjorde att det blev rätt oroligt i klassrummet. Samtidigt var det terminens första dag och dagar efter lov blir ofta sönderpratade. Ludde, en fritidsledare, var med mig under dagen och har i uppdrag att finnas till hands för mig. :) Väldigt skönt, samtidigt som det påverkar elevernas uppmärksamhet på mig.

Det jag var mest stolt över var att jag hade kläm på allas namn i min ansvarsgrupp, det lönar sig att ha en skolkatalog och traggla! :) Det gör mycket att man kan prata med dom och använda deras namn.

Under kvällen åkte jag och tittade på en 1a med kök i Upplands Väsby och bestämde mig för att hyra den. Skönt att veta vart jag ska bo de närmsta månaderna, för att pendla från Rissne som tar ca 55min gör en trött.

Igår, torsdags, hade vi (juniorlaget - 4-5or) vår andra kulturdag och var ute i ett motionsspår i Upplands Väsby. Det gjorde att jag kunde komma i kontakt med de andra eleverna i juniorlaget också, allt som allt är det ca 90 barn. De eleverna ska jag ha i estet (bild och slöjd). Eleverna slutade 14 och jag hade inget att planera så jag åkte hem och sov ett tag. Helt slut! Min granne plingade på och sa att de hade lagat kjeboyen (fisk, ris med palmolja) och benji (fritede bollar, påminner lite om svenska munkar). Mumsigt!

Lördag 10/1

Igår var en bra dag, det kändes som jag började få kläm på min ansvarsgrupp och min omplacering gjorde mycket. Det var bra att eleverna hade fått välja vilka grupper de ville vara i under tipspromenaden, för det gjorde det lättare att se vilka som INTE ska sitta ihop, då de inte klarar det. Jag hade inte Ludde med mig på morgonen och inte heller på eftermiddagen, men tycker att det gick bra, nästan bättre när han inte är med. Eleverna har inte lika svårt att fokusera på att det är jag som är deras ansvarspedagog.

På vägen hem var det samma busschaufför som i tisdags (när jag åkte runt och tittade på lägenheter) som körde och han är väldigt trevlig. :) Stod och pratade med honom och hörde att det hade gått bra för hans son, som precis blivit inskolad i Vittra, fast i Sollentuna. Roligt! Tänk så mycket det gör när busschaufförerna är vänliga och pratar!! =)

Idag blir det att packa ihop mina saker och bege mig till Stockholm C, för att där ta tåget till Gbg vid 16-tiden. Så ikväll ska jag ligga i min egna säng. Imorgon kommer det bli en hel del arbete inför måndagens redovisning och annat som måste bli klart i Gbg. På onsdagkväll åker jag till Växjö och sover hos min kära Crisi. På torsdag kommer mamma och pappa till Växjö och det blir en examenshögtid i skolan... Sen hem till Båstad en sväng, för att sedan köra upp till Gbg och packa alla mina saker i lägenheten. Skönt att nu veta var jag ska bo de kommande månaderna och att jag kan sätta in mina egna saker där och inte behöver förvara dem någon annanstans. :)

Jag längtar faktiskt efter att komma tillbaka hit om en vecka, att få träffa eleverna och då ha estet med alla 4-5orna! Det är något som måste planeras, men jag vet vad vi ska göra än så länge (bygga drömvärldar), men efter det blir det ämnesveckor och då måste jag ha koll på läget! =) Fick igår veta att jag har 5000kr till förfogande för att köpa material, men vi får se om vi inte kan skippa att köpa så mycket och istället jobba en hel del med tekniker och ämneskunskap. Vi får se, ska kolla upp vad de andra ska jobba med... Känner att eleverna i stort måste få koll på hur mycket de har och funderar därför på att köra något tema där jag kan berätta om Afrika och visa bilder/film från skolans värld där.

Nej, dags att äta frukost och sätta igång att packa.

Trevlig helg alla!

lördag 3 januari 2009

Amanda Couture

Har idag försökt bringa lite ordning bland mina saker här hemma hos mina föräldrar, men hittade inte så mycket... Hittade dock gamla brev som jag fått från min vän Rogier i Holland, som jag fick för ca 7 år sedan. De har dessvärre blivit vattenskadade, då vi hade översvämning i källaren, väldigt tråkigt!! Sedan har jag tvättat lite lakan som jag ska ha med mig till mitt boende i Stockholm och samlat ihop ren tvätt som ska packas.

Vid 14-tiden ringde en kompis från Senegal, efter att ha sökt mig ett flertal gånger utan att lyckas. Han arbetar med maskin broderi i byn Kafountine, tillsammans med en annan man som är skräddare. Han berättade att han skulle starta ett eget ställe, som skulle heta "Amanda couture" (Amandas skrädderi). Jag blev allt chockad och paff över denna ära, att ett skrädderi ska namnges efter mig. Ringde och berättade det för Karolina och Liza, som också blev överraskade, men vet var de ska gå nästa gång de besöker Kafountine. :D

I samma veva kom min vän Amie och efter en förklaring av Amanda couture, gick vi och fikade med min famlij.

Nu ska jag skriva klart mina uppgifter och sen packa, imorgon eftermiddag blir det att flyga från Ängelholms flygplats till Arlanda och äventyret kan börja...

fredag 2 januari 2009

Vackra efter-jul-klappar!

Har fått så fina efter-jul-klappar!
På nyårsafton fick jag en ljuslykta av Henrik och en kopp med lock och sked (kan ses här intill) av hans mamma Birgitta, så vackra!
Idag när Frida var på besök dök det upp en jättefin klapp, som jag tycker passar perfekt in på mig och mitt hushåll (6 st glas på fot i olika former och färger) - mkt färg, alla är välkomna och accepterade i ett vackert sammanhang. Fick inget bra foto på dom, det får eventuellt bli imorgon. :) Av Frida fick jag även ett bokmärke som hon gjort till mig, så sött! Frida hade även med sig klappen som Saori skickat från Japan, en anteckningsbok. Dessa två ses också här intill.
Alla de här julklapparna fungerar bra tillsammans tycker jag och ska få pryda mitt nya hem (när jag väl har en egen lägenhet). :)
Sen har Frida blivit invigd i bloggvärlden, då jag hjälpte henne att skaffa en idag. Hon fick en rolig kalender av mig, som kommer göra 2009 till ett väldigt spännande år! Bloggen ska vara inspirerad av alla uppdrag i kalendern, vi får se hur det går...

Brodera tar tiiiiiiiiid...

Håller på att skriva på mina uppgifter till skolan, just nu min "motto-uppgift", där mottot är "Ämnesintegrering ger en helhetsförståelse".

Har i flera dagar suttit och broderat korsstygn. Jag började med ett litet broderi av Nils Holgersson, men tröttnade och tog ett annat jag hade. Igår satt jag i vardagsrummet i ett hörn under en bra lampa och broderade och broderade, timme ut och timme in. Jag var så koncentrerad så att mamma, som satt 2 meter ifrån mig, frågade min bror var jag hade tagit vägen. Trots att jag lagt ner massor med tid, kommer jag ingenstans... Mitt tålamod brukar vara gott, men det här är krävande!
Första bilden talar för hur det ska se ut, den under visar hur långt jag kommit, trots mitt hårda arbete... Jag är alltså nere på den högra stenen och leker.
Nu blir det att fortsätta att skriva och sen kanske en runda i skogen eller på stranden i det här vackra vintervädret!
God fortsättning på det nya året!